Sonnenborgh

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht Utrecht

De combinatie van museum en sterrenwacht maakt Sonnenborgh in Utrecht een leuk uitje voor jong en oud.

Oorspronkelijk was het gebouw namelijk bedoeld als uitbouw in de verdedigingsmuur rondom het oude centrum van de stad. Dat ziet u ook vandaag nog terug in het historische pand. Vandaag de dag dient het echter voor astrologische metingen met behulp van de 3 telescopen die in het pand te vinden zijn.

Wist u dat het kanon van Sonnenborgh door maar liefst 6 kanonniers bediend moest worden?

De tentoonstellingen in het museum geven een kijkje in de sterrenwereld daar ver boven ons. Zo ontdekt u er bijvoorbeeld hoe vroeger tijd gemeten werd. En hoe het vanuit Sonnenborgh voor de hele stad Utrecht gebeurde. Ook het wereldberoemde onderzoek (uit 1930) naar de zon vanuit Sonnenborgh staat er tentoongesteld. Een bijzonder kijkje in de geschiedenis.

Een kijkje in het heelal? Dat kan tijdens Kijken naar de zon op zondag. Met behulp van de grote telescopen van Sonnenborgh speurt u de maan, planeten en sterren af.

Heeft u zich trouwens wel eens afgevraagd hoe het weer wordt voorspeld? Met behulp van echte gegevens uit het weerstation kunt u zelf ook een poging wagen. Wordt u of één van uw kinderen de volgende Piet Paulusma?

Video Sonnenborgh


Adres Sonnenborgh
Zonnenburg 2
Utrecht
3512 NLPlan uw route


Officiële website van Sonnenborgh

Evenementen agenda Sonnenborgh

  • Weet u een evenement op deze locatie? Laat het ons weten via een mailtje aan de redactie.

  • Deel uw ervaring met Sonnenborgh hieronder

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *