Dagje Utrecht? 24x wat te doen in Utrecht

Leuke dingen doen? Tijdens een dagje Utrecht zeker!Utrecht, de hoofdstad van de provincie Utrecht en de 4de stad in Nederland wat betreft formaat, met bijna 300.000 inwoners. Een stad met genoeg leuke dingen te doen!

Onder andere bekend om de universiteit van Utrecht, de Domtoren en vele grachten, is Utrecht en omgeving voor zowel buitenlandse als Nederlandse toeristen een trekpleister. Ook de Jaarbeurs draagt natuurlijk een steentje bij dankzij de vele evenementen.

Bezoek tijdens een dagje Utrecht zeker eens de geboorteplaats van de wereldberoemde architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Ook voor lekker shoppen en stappen in de late uurtjes een aanrader!

Bezienswaardigheden Pleinen Stadsparken Musea Omgeving Evenementen

De leukste bezienswaardigheden in Utrecht op een rijtje

Als er één stad in Nederland is die mooie klassieke bezienswaardigheden heeft, dan is het Utrecht wel. Van de Dom tot de populaire Oudegracht zijn een leuk uitstapje in de Domstad.

Domkerk

Domkerk Utrecht De plek achter de Domtoren waar de Domkerk te vinden is, werd al in de tijd van de Romeinen bebouwd en het is ook die geschiedenis die van politiek tot religie uiteindelijk heeft geleid tot het gebouw wat u vandaag de dag aantreft. Wist u [...] Domkerk verder lezen.

Domtoren

Domtoren Utrecht De Domtoren is toch wel het symbool van Utrecht, aangezien deze gebouwd is op de plek waar Utrecht gesticht is meer dan 2000 jaar geleden. Vanaf de top van de toren op 112 meter heeft u een prachtig uitzicht over de stad Utrecht. De toren [...] Domtoren verder lezen.

DOMunder

DOMunder in Utrecht Ben u er al geweest bij DOMunder onder het Domplein in Utrecht? Ondanks dat tijdreizen helaas nog niet is uitgevonden, komt een bezoekje aan het ondergrondse publiekscentrum DOMunder een heel eind in de buurt! Hier ontdekt u namelijk stap voor stap de 2000 jarige geschiedenis [...] DOMunder verder lezen.

Oudegracht

Oudegracht Utrecht De Oudegracht kunt u tijdens uw bezoek aan Utrecht eigenlijk niet missen. Enerzijds vanwege z'n bekendheid, anderzijds omdat hij door het hele centrum loopt. Zo treft u aan de Oudegracht o.a. de Winkel van Sinkel, het Stadhuis en de vele werfkelders waar Utrecht om bekend [...] Oudegracht verder lezen.

Stadhuis

Stadhuis Utrecht Al meer dan een halve eeuw is op de plek van het Stadhuis het bestuur van de stad Utrecht gevestigd. Het pand aan de Oudegracht ter hoogte van de Stadhuisbrug is herkenbaar aan de neoclassicistische stijl van de enorme voorgevel. De combinatie van het heden [...] Stadhuis verder lezen.

Hotspots in Utrecht van de Mariaplaats tot het Neude

Wandelend door het centrum van Utrecht kunt u ze én wilt u ze niet missen, de gezellige pleinen! Van de Dom tot het Neude bieden ze namelijk een diversiteit aan gezellige terrasjes en nemen u aan de hand door de geschiedenis van de stad.

Domplein

Domplein Utrecht Aan het Domplein in Utrecht treft u allereerst de Domkerk en Domtoren aan. Twee bezienswaardigheden die u eigenlijk niet mag missen tijdens uw uitje in Utrecht. Op het plein treft u verder diverse monumenten aan die de veelbewogen geschiedenis van het plein vertolken. Van de [...] Domplein verder lezen.

Janskerkhof

Janskerkhof Utrecht Het Janskerkhof in Utrecht stamt nog uit de 11de eeuw toen het gebied rondom de Janskerk ommuurd was en enkel een kerkelijke gemeenschap vormde. In ieder geval één reden voor een bezoekje aan het plein zijn de diverse prachtige huizen uit de 17de en 18de [...] Janskerkhof verder lezen.

Ledig Erf

Ledig Erf in Utrecht Aan de zuidkant van het centrum van Utrecht, loopt langs de Stadsbuitengracht het Ledig Erf. Dankzij de ligging was het een drukke toegangsweg tot het centrum waar u via de Tolsteegbrug ook vandaag de dag nog op de Tolsteegbarrière terecht komt. Dit laatste wordt in [...] Ledig Erf verder lezen.

Mariaplaats

Wandelt u in Utrecht via het Moreelsepark van het station naar het centrum, belandt u vanzelf op Mariaplaats. Vernoemd naar het voormalige gebied dat bij de Mariakerk hoorde, loopt het helemaal van de Catharijnesingel tot aan de Springweg en vindt u er diverse rijksmonumenten. Van [...] Mariaplaats verder lezen.

Neude

Neude Utrecht Hét plein in Utrecht waar grote festivals en evenementen georganiseerd worden is het Neude. Zo kleurt het hele plein bijvoorbeeld oranje op de jaarlijkse Koningsdag. Kenmerkend voor het plein zijn de rechthoekige vorm die spits toeloopt en het oude postkantoor dat de volledige westkant van [...] Neude verder lezen.

Vredenburg

Vredenburg Utrecht Vernoemd naar het kasteel dat in 1528 op deze plek gebouwd werd, is Vredenburg onvermijdelijk voor bezoekers die gebruik maken van het openbaar vervoer. Direct aan de uitgang van Hoog Catharijne kunt u het namelijk niet missen. Vredenburg is het meest de moeite waard wanneer [...] Vredenburg verder lezen.

Tips om lekker te relaxen in Utrecht

Even klaar met shoppen en zin om rustig achterover te hangen in een stadspark? Dat gaat u in Utrecht prima lukken. Van de groenvoorzieningen rondom de kanalen tot aan vijvers met fonteinen staan ter beschikking.

De Oude Hortus

De Oude Hortus in Utrecht Bezoek ook eens de Oude Hortus van de Universiteit Utrecht tijdens uw uitje in Utrecht. Deze tuin aan de Lange Nieuwstraat uit de 17de eeuw en het bijbehorende kassencomplex is niet alleen wat betreft fauna interessant, ook leert u er over de geschiedenis van de [...] De Oude Hortus verder lezen.

Park Transwijk

Park Transwijk in Utrecht Temidden van de wijk Kanaleneiland vindt u in Utrecht Park Transwijk waar zowel kinderboerderij Eilandsteede als speeltuinen uw uitje met de kinderen een succes maken. Afkoelen doet u hier in de zomer lekker bij het water en de fontein die het stadspark een kalmerende sfeer [...] Park Transwijk verder lezen.

Wilhelminapark

Wilhelminapark Utrecht Ontworpen in de 19de eeuw biedt het Wilhelminapark met haar oppervlakte van 10 hectare een rustgevende plek in oost Utrecht. De Engelse stijl van het stadspark resulteert in een romantische omgeving waarin de fontein voor verkoeling zorgt. Met name de ligweide en promenade zien vele [...] Wilhelminapark verder lezen.

Zocherpark

Zocherpark Utrecht Het Zocherpark is, zoals de naam al doet vermoeden, ontworpen door J.D. Zocher op verzoek van de burgemeester van Utrecht rondom de oude binnenstad. Bedoeld om in te wandelen, is het stadspark versierd met prachtige bomen zoals eiken, lindes en beuken, met daarnaast ook nog [...] Zocherpark verder lezen.

Een cultureel uitje naar een museum in Utrecht

Van het Spoorwegmuseum tot het Centraal Museum, als u benieuwd bent naar geschiedenis, komt u zeker aan uw trekken. Maar ook kunstliefhebbers en Nijntje fans zullen het in Utrecht naar hun zin hebben.

Centraal Museum

Centraal Museum in Utrecht Voor liefhebbers van iedere soort kunst is eigenlijk wel wat te vinden in het Centraal Museum in Utrecht. Van Rietveld tot Nijntje, abstracte kunst tot ontwerpen van Viktor & Rolf, de collecties van het museum zijn zo divers dat u er waarschijnlijk niet 1, 2, [...] Centraal Museum verder lezen.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent Utrecht De geschiedenis van het Christendom wordt in het Museum Catharijneconvent in Utrecht uitgebreid uit de doeken gedaan met behulp van o.a. een schatkamer aan goud en zilver, prachtige schilderijen en zelfs eeuwenoude kledij. Dankzij de deelcollecties kunt u per thema de religieuze kunstvoorwerpen bewonderen, van [...] Museum Catharijneconvent verder lezen.

Museum Speelklok

Museum Speelklok in Utrecht Van speeldozen tot straatorgels, bijzondere uurwerken tot speeltrommels vindt u in Utrecht in het Museum Speelklok. Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar een andere vorm van live muziek is er lange tijd niet geweest! In het museum doorloopt u dan ook de geschiedenis [...] Museum Speelklok verder lezen.

nijntje museum

nijntje museum in Utrecht Voorheen het dick bruna huis heet vandaag de dag het nijntje museum. Wie is er niet meer opgegroeid, de avonturen van Nijntje! Deze en andere hoofdpersonen uit de werken van Dick Bruna ontdekt u in het nijntje museum tegenover het Centraal Museum in Utrecht. Uiteraard [...] nijntje museum verder lezen.

Rietveld Schröder Huis

Rietveld Schröder Huis Dat Utrecht de geboorteplaats is van Gerrit Rietveld, dat hadden we al gezegd, maar wist u dat er ook een Rietveld Schröderhuis bestaat dat ontworpen is door deze bekend Utrechter? Dit huis bestaande uit grotendeels horizontale en verticale vlakken uit 1924 is op de UNESCO [...] Rietveld Schröder Huis verder lezen.

Sonnenborgh

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht Utrecht Oorspronkelijk bedoeld als uitbouw in de verdedigingsmuur rondom het oude centrum van Utrecht en tijdelijk benut door er het KNMI te vestigen, wordt Sonnenborgh vandaag gebruikt door de Sterrenwacht. Enerzijds dient het dus voor astrologische metingen met behulp van de 5 telescopen die in het [...] Sonnenborgh verder lezen.

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht Welkom in Het Spoorwegmuseum waar uw ontdekkingsreis van de spoorwegen door de eeuwen heen begint zodra u uw eerste stap naar binnen zet. Het museum neemt u namelijk aan de hand in verschillende werelden waarbij treinreizen centraal staat. Van 'De Grote Ontdekking', over het ontstaan [...] Spoorwegmuseum verder lezen.

Universiteitsmuseum Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht Het Universiteitsmuseum in Utrecht biedt een kijkje in de historie van diverse wetenschapsgebieden zoals o.a. Geneeskunde en Archeologie. Waar we bijvoorbeeld vandaag de dag bijna zonder enige nadenken een iPad tevoorschijn toveren om afbeeldingen te bekijken, vindt u hier nog met de hand getekende onderwijsplaten. [...] Universiteitsmuseum Utrecht verder lezen.

Leuke uitjes dichtbij Utrecht

De centrale ligging van Utrecht heeft naast bereikbaarheid ook het voordeel dat er in de omgeving aardig wat te beleven valt. Van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot Kasteel de Haar en dan is er ook nog eens veel groen te vinden. Ook in de omgeving van Utrecht hoeft u zich niet te vervelen!

Leuke uitjes dichtbij Utrecht verder lezen

Evenementen en uitjes in Utrecht

Een leuk uitje naar Utrecht plannen? Onderstaand is een overzicht wat er aan evenementen en activiteiten in Utrecht en omgeving is de komende tijd.

maart

21 mrt – 23 mrt | |

29 mrt – 14 apr | |

april