Wat te doen in Utrecht? 24x leuke dingen om te doen in Utrecht

Wat te doen in UtrechtWat te doen in Utrecht? Een must-see tijdens uw dagje Utrecht is natuurlijk de Domtoren. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen te doen! De mooiste bezienswaardigheden, leukste musea, hotspots en uitjes in Utrecht hebben we hieronder voor u verzameld.

Ook draagt de Jaarbeurs een natuurlijk flink steentje bij dankzij de vele populaire evenementen en leuke dingen die er te doen zijn.

Naast het centrum met haar karakteristieke grachten, is ook de nabije omgeving van Utrecht een populaire trekpleister voor toeristen en dagjesmensen. Hieronder vindt u de leukste uitjes op een rijtje!

Bezienswaardigheden en trekpleisters Utrecht Leuke hotspots in Utrecht Musea in Utrecht Uitjes Utrecht

De leukste bezienswaardigheden in Utrecht op een rijtje

Als er één stad in Nederland is waar mooie klassieke bezienswaardigheden te vinden zijn, dan is het de Domstad. Van de Dom tot de populaire Oudegracht vormen dan ook het sierlijke toneel tijdens uw dagje Utrecht.

Domkerk

Domkerk Utrecht heeft meer dan genoeg rijke historie om te verkennen tijdens uw uitje. Zo werd de plek achter de Domtoren al in de tijd van de Romeinen bebouwd. En wist u dat oorspronkelijk de Domtoren aan de Domkerk vast zat? Het ontbrekende schip van de [...] Domkerk verder lezen.

Domtoren

Domtoren Utrecht De Domtoren is met recht het symbool van Utrecht. De 112 meter hoge toren is dan ook een niet te missen bezienswaardigheid tijdens uw dagje Utrecht! Wist u dat deze gebouwd is op de plek waar Utrecht gesticht is meer dan 2000 jaar geleden? Tijdens [...] Domtoren verder lezen.

DOMunder

DOMunder in Utrecht Ook leuk om te doen tijdens uw dagje Utrecht is een bezoekje aan DOMunder onder het Domplein in Utrecht. Ondanks dat tijdreizen helaas nog niet is uitgevonden, komt een bezoekje aan het ondergrondse publiekscentrum DOMunder een heel eind in de buurt! Hier ontdekt u namelijk [...] DOMunder verder lezen.

Oudegracht

Oudegracht Utrecht De Oudegracht kunt u tijdens een dagje Utrecht eigenlijk niet missen. Enerzijds vanwege z'n bekendheid, anderzijds omdat hij door het hele centrum loopt. Zo treft u aan de Oudegracht o.a. de Winkel van Sinkel, het Stadhuis en de vele werfkelders waar Utrecht om bekend staat. [...] Oudegracht verder lezen.

Stadhuis

Stadhuis Utrecht In het stadhuis in Utrecht worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Een leuke gelegenheid om even binnen te wandelen wanneer u in de buurt bent. Al meer dan een halve eeuw is op de plek van het Stadhuis het bestuur van de stad Utrecht gevestigd. En [...] Stadhuis verder lezen.

Leuke hotspots in Utrecht

Wandelend door het centrum van Utrecht kunt u én wilt u ze niet missen, de gezellige pleinen! Van het Domplein tot het Neude bieden ze namelijk een diversiteit aan gezellige terrasjes. Er is op ieder plein wel wat te doen in Utrecht!

Domplein

Domplein vanaf de Dom in Utrecht Aan het Domplein in Utrecht treft u de Domkerk en Domtoren aan. Twee bezienswaardigheden die u eigenlijk niet mag missen tijdens uw uitje in Utrecht. Op het plein treft u verder diverse monumenten aan die de veelbewogen geschiedenis van het plein vertolken. Van de Unie [...] Domplein verder lezen.

Janskerkhof

Janskerkhof in Utrecht In ieder geval één reden voor een bezoekje aan het Janskerkhof tijdens uw dagje Utrecht zijn de diverse prachtige huizen uit de 17de en 18de eeuw die het plein omringen. Waarvan een groot deel ook in de lijst van Rijksmonumenten terug te vinden is. Het [...] Janskerkhof verder lezen.

Ledig Erf

Ledig Erf in Utrecht Wandel eens richting het Ledig Erf en laat u verrassen door de gezellige sfeer op dit kleine pareltje in de binnenstad. Even een gezellig terrasje opzoeken tijdens uw dagje Utrecht! Aan de zuidkant van het centrum van Utrecht loopt langs de Stadsbuitengracht het Ledig Erf. [...] Ledig Erf verder lezen.

Mariaplaats

Mariaplaats in Utrecht Wandelt u tijdens uw dagje in Utrecht via het Moreelsepark van het station naar het centrum? Dan belandt u vanzelf op de Mariaplaats. Het loopt helemaal van de Catharijnesingel tot aan de Springweg. En is vernoemd naar het voormalige gebied dat bij de Mariakerk hoorde. [...] Mariaplaats verder lezen.

Neude

Neude Utrecht De Neude is hét plein in Utrecht waar grote festivals en evenementen georganiseerd worden. Een locatie waar genoeg leuke dingen te doen zijn dus. Zo kleurt het hele plein bijvoorbeeld oranje op de jaarlijkse Koningsdag. En treft u er ook rond de feestdagen sfeervolle markten. [...] Neude verder lezen.

Vredenburg

Vredenburg Utrecht Direct aan de uitgang van Hoog Catharijne staat u tijdens uw uitstapje op het Vredenburg, vernoemd naar het kasteel dat in 1528 op deze plek gebouwd werd. Het plein is een populaire locatie voor een dagje shoppen. Niet zo vreemd wanneer u beseft dat het [...] Vredenburg verder lezen.

Lekker ontspannen tijdens uw dagje Utrecht

Rustig achterover te leunen in één van de stadsparken is ook een aanrader tijdens uw dagje Utrecht. En dat gaat u in in de Domstad uitstekend lukken. Van het groen rondom de kanalen tot aan vijvers met prachtige fonteinen staan ter beschikking.

Oude Hortus

De Oude Hortus in Utrecht Een bezoekje aan de Oude Hortus van de Universiteit Utrecht is ook leuk om te doen tijdens uw uitje in Utrecht. Deze tuin aan de Lange Nieuwstraat uit de 17de eeuw is niet alleen wat betreft fauna interessant. Ook leert u er over de geschiedenis [...] Oude Hortus verder lezen.

Park Transwijk

Park Transwijk in Utrecht Park Transwijk vindt u te midden van de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Waar zowel kinderboerderij Eilandsteede als speeltuinen uw uitje met de kinderen een succes maken. Opgezet in 1956, heeft het Park Transwijk een oppervlakte van 45 hectare en dat maakt het een uitstekende locatie [...] Park Transwijk verder lezen.

Wilhelminapark

Wilhelminapark Utrecht Een klein stukje voorbij de binnenstad ontdekt u tijdens uw dagje Utrecht het sfeervolle Wilhelminapark. Het park dat ongeacht het jaargetijde een populaire locatie is voor locals. Ontworpen in Engelse landschapsstijl in de 19de eeuw biedt het Wilhelminapark een rustgevende plek in Utrecht. Deze stijl [...] Wilhelminapark verder lezen.

Zocherpark

Zocherpark Utrecht Het Zocherpark is, zoals de naam al doet vermoeden, ontworpen door J.D. Zocher op verzoek van de burgemeester van Utrecht rondom de oude binnenstad. Bedoeld om in te wandelen, is het stadspark versierd met prachtige bomen zoals eiken, lindes en beuken, met daarnaast ook nog [...] Zocherpark verder lezen.

Een cultureel uitje naar een museum in Utrecht

Ook een uitje naar één van de museums in Utrecht is leuk om te doen. Van het Centraal Museum tot het Spoorwegmuseum. Als u benieuwd bent naar geschiedenis, komt u zeker aan uw trekken. Maar ook kunstliefhebbers en nijntje fans zullen het in Utrecht naar hun zin hebben.

Centraal Museum

Centraal Museum in Utrecht Voor liefhebbers van iedere soort kunst is eigenlijk wel wat te doen in het Centraal Museum in Utrecht. Van Rietveld tot Nijntje, abstracte kunst tot ontwerpen van Viktor & Rolf. De collecties van het museum zijn zo divers dat u er waarschijnlijk niet 1, 2, [...] Centraal Museum verder lezen.

Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent Utrecht Tijdens een uitje naar het Museum Catharijneconvent kijkt u niet alleen naar eeuwenoude kunst, u wandelt er in! het gebouw zelf stamt namelijk uit de Middeleeuwen. Toen het gebouwd werd als klooster. Vervolgens deed het tot de 19de eeuw dienst als ziekenhuis. Om uiteindelijk als [...] Museum Catharijneconvent verder lezen.

Museum Speelklok

Museum Speelklok in Utrecht Van speeldozen tot straatorgels, bijzondere uurwerken tot speeltrommels vindt u in het Museum Speelklok in Utrecht. Misschien is het moeilijk voor te stellen, maar een andere vorm van live muziek is er lange tijd niet geweest! In het museum doorloopt u dan ook de geschiedenis [...] Museum Speelklok verder lezen.

nijntje museum

nijntje museum in Utrecht Wie is er niet opgegroeid met de avonturen van nijntje! Tijdens een dagje Utrecht met kinderen mag het nijntje museum dan ook niet ontbreken. Uw kinderen kunnen in het museum bijna eindeloos op ontdekkingstocht in maar liefst tien themaruimten. Klauteren door het huis van nijntje, [...] nijntje museum verder lezen.

Rietveld Schröder Huis

Rietveld Schröder Huis Het Rietveld Schröderhuis is ontworpen door door Gerrit Rietveld en is vandaag de dag een museum dat zeker het bezoeken waard is. Het huis uit 1924 bestaat grotendeels uit horizontale en verticale vlakken. En is op de UNESCO Werelderfgoedlijst te vinden vanwege de unieke vormgeving [...] Rietveld Schröder Huis verder lezen.

Sonnenborgh

Sonnenborgh Museum en Sterrenwacht Utrecht De combinatie van museum en sterrenwacht maakt Sonnenborgh in Utrecht een leuk uitje voor jong en oud. Oorspronkelijk was het gebouw namelijk bedoeld als uitbouw in de verdedigingsmuur rondom het oude centrum van de stad. Dat ziet u ook vandaag nog terug in het historische [...] Sonnenborgh verder lezen.

Spoorwegmuseum

Spoorwegmuseum Utrecht Leuk om te doen in Utrecht is een bezoekje aan het Spoorwegmuseum. Waar uw ontdekkingsreis van de spoorwegen door de eeuwen heen begint zodra u uw eerste stap naar binnen zet. Het museum neemt u namelijk aan de hand in verschillende werelden waarbij treinreizen centraal [...] Spoorwegmuseum verder lezen.

Universiteitsmuseum Utrecht

Universiteitsmuseum Utrecht Het nieuwe UMU -het Universiteitsmuseum in Utrecht- is hét museum voor iedereen die nieuwsgierig is. U gaat er namelijk zelf als onderzoeker aan de slag in de de vijf nieuwe tentoonstellingszalen. Van het ontwerpen van een hartlongmachine, tot het bestuderen van het gedrag van apen [...] Universiteitsmuseum Utrecht verder lezen.

Wat te doen in Utrecht vandaag

Een leuk dagje Utrecht plannen? Onderstaand is een overzicht van wat er vandaag en morgen te doen is in Utrecht en omgeving.