Wat te doen in Haarlem? De 27 leukste uitjes in Haarlem

Wat te doen in Haarlem tijdens een dagje uitWat te doen in Haarlem? Bezienswaardigheden, musea en leuke activiteiten zijn er in overvloed in de hoofdstad van Noord-Holland. U gaat zich dan ook zeker geen seconde vervelen tijdens uw dagje uit.

Wandel door het sfeervolle centrum en u ontdekt links en rechts monumentale gebouwen en leuke hofjes. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de leuke winkelstraten en gezellige terrasjes!

Bezienswaardigheden en must-see Haarlem Leuke hotspots in Haarlem Musea Haarlem Uitjes en activiteiten Haarlem

Must-see bezienswaardigheden in Haarlem op een rijtje

Prachtige kerken, paviljoens en hofjes zijn nog maar enkele van de bezienswaardigheden die het centrum van de stad een unieke belevenis maken. En ook daarbuiten valt nog een hoop te zien en doen!


Amsterdamse poort

Amsterdamse poort in Haarlem De Amsterdamse poort of Spaarnwouder poort in Haarlem is de enige overgebleven poort van de oude verdedigingswerken die om de oude binnenstad stonden. De oorspronkelijke verdedigingswerken waren bedoeld om overbevolking tegen te gaan. Tussen de 15de en 17de eeuw was de bevolking namelijk vervijfvoudigd van [...] Amsterdamse poort verder lezen.

Grote of St. Bavokerk

Grote of St. Bavokerk in Haarlem De Grote of St. Bavokerk in hartje Haarlem is vrijwel vanuit het hele centrum goed te zien. En komt zelfs in de sfeerverlichting tijdens feestdagen naar voren als een icoon van de stad. De eerste versie van de kerk werd dan ook al gebouwd in [...] Grote of St. Bavokerk verder lezen.

Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem De kathedrale Basiliek Sint Bavo is wellicht minder bekend onder toeristen, maar is een indrukwekkende verschijning die u niet gemist wilt hebben tijdens uw dagje Haarlem. Om te beginnen biedt het de basiliek, ook wel KoepelKathedraal genoemd, een diversiteit aan bouwstijlen die het al een [...] Kathedrale Basiliek Sint Bavo verder lezen.

Molen De Adriaan

Molen De Adriaan in Haarlem Vanuit de trein afkomstig uit Amsterdam is hij al goed te zien, de korenmolen De Adriaan aan het Spaarne in Haarlem. Al sinds 1779 op zijn plek te vinden en ook vandaag de dag nog te bezoeken. In de loop van de eeuwen is de [...] Molen De Adriaan verder lezen.

Paviljoen Welgelegen

Paviljoen Welgelegen in Haarlem Het Paviljoen Welgelegen tegenover de Kleine Hout is een bezienswaardigheid die zeker een bezoekje waard tijdens uw dagje Haarlem. Ondanks dat het Paviljoen sinds 1930 het Provinciehuis van Noord-Holland is, is het tijdens kantooruren namelijk ook toegankelijk voor bezoekers. O.a. krijgt u er een bijzonder [...] Paviljoen Welgelegen verder lezen.

Proveniershof

Proveniershof in Haarlem Welkom in de Proveniershof, de grootste hof van Haarlem, gelegen aan de Groute Houtstraat. De hof vormt een oase van rust die menig winkelliefhebber een aangename adempauze biedt tijdens een dagje shoppen. De naam komt van het woord provenier, wat een oud-Hollandse benaming is voor [...] Proveniershof verder lezen.

Station Haarlem

Station Haarlem Het Station Haarlem een bezienswaardigheid? Wellicht niet de eerste gedachte die u heeft bij de stad. Maar vergis u niet in de hoeveelheid geschiedenis die er vandaag de dag nog in het bijzondere gebouw uit 1908 te vinden is! Behalve onderdeel van de eerste spoorlijn [...] Station Haarlem verder lezen.

Teylers Hofje

Teylers Hofje Het Teylers Hofje aan het Spaarne kunt u niet missen tijdens uw dagje Haarlem. De prachtige Dorische zuilen bieden vanaf de straat al een kijkje naar binnen. Het hofje werd geschonken door Pieter Teyler van der Hulst, uit wiens testament ook het Teylers Museum gesticht [...] Teylers Hofje verder lezen.

Leuke hotspots in het centrum van Haarlem tijdens uw uitje

Of u nou aan het winkelen bent of een stadswandeling doet, de diverse leuke hotspots die u onderweg tegenkomt in Haarlem heten u van harte welkom. Even lekker achterover leunen voor een hapje en een drankje.

Botermarkt

Botermarkt in Haarlem Bezoek de Botermarkt in Haarlem voor een ontspannen momentje op één van de diverse terrassen. Of tijdens één van de diverse markten die er te vinden zijn. Van de biologische markt op vrijdag tot de weekmarkt op zaterdag. En in de zomermaanden ook nog een [...] Botermarkt verder lezen.

Grote Markt

Grote Markt in Haarlem De Grote Markt in Haarlem mag met recht het kloppend hart van de stad worden genoemd. Waar veel van de winkelstraten op uitkomen, veel cafés en restaurants zich bevinden en waar zich natuurlijk de indrukwekkende Grote of St. Bavokerk bevindt. Op maandag en zaterdag doet [...] Grote Markt verder lezen.

Jopenkerk

Jopenkerk in Haarlem In de Jopenkerk in Haarlem ontdekt u vandaag de dag - u raadt het al- Jopenbier! Vernoemd naar de vaten, Jopen, waarin het bier in de 14de - 16de eeuw vervoerd werd. Een traditie die zeker het proeven waard is! Met de hoogtij dagen in [...] Jopenkerk verder lezen.

Kleine Houtstraat

Kleine Houtstraat in Haarlem De Kleine Houtstraat in Haarlem is een populaire hotspot voor shopliefhebbers en bezoekers die zich vergapen aan de rijkdom aan monumentale klok- en trapgevels. Tussen de winkels ontdekt u alles van tweedehands boekenwinkels tot een hippe barbershop, modieuze kledingwinkels tot ambachtelijke bonbons en truffels. Kortom, [...] Kleine Houtstraat verder lezen.

Spaarne

Spaarne in Haarlem Een wandeling aan het Spaarne mag eigenlijk niet ontbreken tijdens uw uitje naar Haarlem. Zo ontdekt u er o.a. het Teylers Museum en De Waag. Los van de diverse monumentale gebouwen aan het water, is het Spaarne een bezienswaardigheid op zich. Met diverse sierlijke en [...] Spaarne verder lezen.

Ontspannen in het groen in Haarlem

Kom ook tijdens een zonnig dagje uit, omringd door historische monumenten, genieten van één van de diverse parken in Haarlem.

De Bolwerken

De Bolwerken in Haarlem De Bolwerken in Haarlem is een heerlijke plek voor een wandeling. Door het stadspark en langs de Schoter- en Kloppersingel wandelt u langs de voormalige stadsmuur van de stad. Uiteraard zijn De Bolwerken een populaire bestemming voor inwoners van de stad in de zomermaanden. Maar [...] De Bolwerken verder lezen.

Frederikspark

Frederikspark in Haarlem Het Frederikspark is in 1839 geschonken aan de inwoners van Haarlem door Hertog Aelbrecht van Beieren voor hun trouwe dienst. En is vandaag de dag een populair stadspark waar in de zomermaanden vele Haarlemmers genieten van het groen en de zon. De villa's die in [...] Frederikspark verder lezen.

Grote Hout

Grote Hout in de Haarlemmerhout in Haarlem De Grote Hout in Haarlem is een stadsbos dat onderdeel vormt van de Haarlemmerhout. En niet zomaar een stadsbos, het oudste stadsbos van Nederland. In de 23 hectare oppervlakte ontdekt u dan ook eeuwenoude bomen. Zoals in de beukenhal, waarbij bomen hoog boven u uit [...] Grote Hout verder lezen.

Kenaupark

Kenaupark in Haarlem Een bezoekje aan het Kenaupark verdient zeker een plekje op uw lijstje -leuke dingen doen in Haarlem-. Op loopafstand van het station treft u deze groene oase aan. Van de Parklaan tot de Kinderhuissingel is het dan ook een populaire locatie voor de locals tijdens [...] Kenaupark verder lezen.

Kleine Hout

Kleine Hout in Haarlem De Kleine Hout in Haarlem is een stadspark dat bekend is van grote festivals zoals o.a. Bevrijdingspop en het Houtfestival. In de zomermaanden is het park daarnaast ook populair onder inwoners van Haarlem om van de zon te genieten en te sporten. Dit historische park [...] Kleine Hout verder lezen.

Ontdek het verleden in één van de vele Haarlemse musea

Wist u dat het oudste museum van Nederland te vinden is in Haarlem? Van het Teylers museum tot het Frans Hals museum heten jaarlijks honderdduizende bezoekers welkom.

Archeologisch Museum Haarlem

Archeologisch Museum Haarlem In het Archeologisch Museum Haarlem ontdekt u wat er in Haarlem allemaal ónder de grond te vinden is! Van bijzondere houtvondsten tot weggegooid huisraad en huishoudelijk afval van eeuwen terug. Wellicht lijken dit geen bijzondere artikelen, maar stuk voor stuk bieden ze een kijkje in [...] Archeologisch Museum Haarlem verder lezen.

Corrie ten Boomhuis

Corrie ten Boomhuis in Haarlem In het Corrie ten Boomhuis in Haarlem wandelt u door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. En dan met name in de geschiedenis van de familie ten Boom. Die zich in de aanloop en tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet hebben voor het verzet. Met een [...] Corrie ten Boomhuis verder lezen.

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum in Haarlem In het Frans Hals Museum in Haarlem kunt u uiteraard terecht voor werken van Frans Hals. Dé schilder waarvoor kunstenaars zoals Manet en Van Gogh naar Haarlem reisden om zijn groepsportretten van schutters en regenten te bewonderen. Maar behalve de grootste collectie schilderijen van deze [...] Frans Hals Museum verder lezen.

Frans Hals Museum HAL

Frans Hals Museum - HAL in Haarlem Het statige gebouw van Frans Hals Museum HAL (voorheen de Hallen) aan de Grote Markt in Haarlem kunt u niet missen tijdens uw dagje uit. De indrukwekkende voorgevel van de voormalige Vleeshal uit 1602 ziet u vanaf de Grote Markt aan de linkerzijde en aan [...] Frans Hals Museum HAL verder lezen.

Museum van de Geest | Dolhuys

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem Bezoek het Museum van de Geest in Haarlem voor een bijzondere reis door het menselijk brein. Terwijl de geschiedenis van de locatie vooral draaide om de opvang van mensen in psychische nood, kiest het Museum van de Geest ervoor het belang van mentale gezondheid te [...] Museum van de Geest | Dolhuys verder lezen.

Noord-Hollands Archief

Noord-Hollands Archief in Haarlem Het Noord-Hollands Archief aan de Jansstraat is waar u terecht kunt voor informatie over de geschiedenis van Noord-Holland. Nou klinkt dat misschien niet heel spannend, maar de tentoonstellingen in het archief zijn meer dan een bezoekje waard tijdens uw dagje Haarlem. Zo ontdekt u er [...] Noord-Hollands Archief verder lezen.

NZH Vervoer Museum

NZH Vervoer Museum in Haarlem In het NZH Vervoer Museum in Haarlem ontdekt u de geschiedenis van het de Noord Zuid Hollandse Vervoer Maatschappij. Kortom, een overdaad aan trams en bussen die stuk voor stuk ook te betreden zijn om zo een stapje in de geschiedenis te maken. Stap in [...] NZH Vervoer Museum verder lezen.

Teylers Museum

Teylers Museum in Haarlem Het Teylers Museum aan het Spaarne in Haarlem biedt een bijzondere collectie voor vrijwel iedere liefhebber. Van kunst tot een wetenschappelijke bibliotheek, fossielen tot natuurkunde en een uitgebreide muntenverzameling. En wist u dat het Teylers Museum het oudste museum van Nederland is? Ondanks dat het [...] Teylers Museum verder lezen.

Verwey Museum

Verwey Museum in Haarlem Het Verwey Museum in Haarlem treft u tegenover het Frans Hals Museum aan het Groot Heiligland. Dé plek om alles te leren over Haarlem en haar omgeving. Zo is er de doorlopende tentoonstelling Allemaal Haarlemmers die verteld over het leven in het gebied de afgelopen [...] Verwey Museum verder lezen.

Evenementen en uitjes in Haarlem

De uitagenda van Haarlem bevat ook regelmatig leuke dingen om te doen. Van grootschalige evenementen zoals Bevrijdingspop tot leuke markten en intieme festivals vullen de agenda!