Basiliek van Sint Servaas

Basiliek van Sint Servaas Maastricht

De Basiliek van Sint Servaas aan het Vrijthof in Maastricht is de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Wist u dat op de exacte locatie maar liefst 4 kerken hebben gestaan in voorgaande eeuwen?

Te beginnen bij de buitengevel, is de Basiliek van Sint Servaas al een indrukwekkend mooi gebouw. Met de beelden van o.a. Christus en zijn 12 apostelen verwerkt in de bogen boven de ingang. En ook binnen in de kerk zult u uw ogen uitkijken naar het indrukwekkend schip uit de 11de eeuw, de 17e-eeuwse koperen kroonluchter en vele kapellen.

Ook de schatkamer van de Sint Servaasbasiliek is een kijkje waard. Met prachtige vergulde religieuze objecten zoals het schrijn van Sint Servaas en een indrukwekkend borstbeeld is het letterlijk een schitterende verzameling. En één van de rijkste schatkamers van Europa. Oosterse zijden stoffen en kelken, kaarsenstandaarden en meer van edelmetaal spreken tot de verbeelding.

Dat de geschiedenis van de kerk ver terug gaat, blijkt ook uit de crypte onder het priesterkoor binnen. Waar de heilige Sint Servaas in 384 naar verluidt begraven werd. Waar u ook kijkt, er gaat een bijzonder verhaal schuil achter iedere hoek in de basiliek.

Video Basiliek van Sint Servaas


Adres Basiliek van Sint Servaas
Vrijthof
MaastrichtPlan uw route


Officiële website van Basiliek van Sint Servaas

Evenementen agenda Basiliek van Sint Servaas

  • Weet u een evenement op deze locatie? Laat het ons weten via een mailtje aan de redactie.

  • Deel uw ervaring met Basiliek van Sint Servaas hieronder

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *