Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal Station

Amsterdam Centraal. Als u er nog niet geweest bent, dan heeft u er hoe dan ook al eens van gehoord. Voor vele dagjesmensen is het dan ook de start van een gezellig dagje Amsterdam. Om lekker te winkelen. Of om één van de vele musea te bezoeken. Over musea gesproken, wist u dat het station zelf ook al een tijdje mee gaat?

Terwijl in 1839 al het treintraject tussen Amsterdam en Haarlem geopend werd, duurde het nog enkele jaren voor in Amsterdam het Centraal Station tot stand kwam.

Dat gebeurde in 1889 door Cuypers die ook het Rijksmuseum ontwierp. U snapt dat een locatie die al bijna anderhalve eeuw oud is dan ook genoeg bieden heeft wat betreft bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de stationskappen waar u onderdoor loopt terwijl u ofwel uit de trein of aan boord stapt.

Wist u dat het gevleugelde wiel op de eerste kap van Amsterdam Centraal het oorspronkelijke symbool van de spoorwegen was?

In de voorgevel van het station treft u verder het Wapen van Amsterdam aan, met daaronder die van andere grote steden.

Ook rondom het station zijn er veel mooie plaatjes te vinden. Zo is er bijvoorbeeld de fietstunnel de Cuyperspassage met de hand geschilderde tegels. En het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis waar u o.a. de VVV in aantreft.

Foto’s in en om Amsterdam Centraal


Adres Amsterdam Centraal
Stationsplein
Amsterdam
1012 ABPlan uw route


Officiële website van Amsterdam Centraal

Evenementen agenda Amsterdam Centraal

  • Weet u een evenement op deze locatie? Laat het ons weten via een mailtje aan de redactie.